Ελλάδα

Πρέπει να αφήσουμε τα δάση να καίγονται – Αυτός είναι ο λόγος που κανείς δεν μας το λέει

 


Για την τεχνική προδιαγεγραμμένης καύσης που συνιστά κατά τη γνώμη του αλλά και πολλών επιστημόνων στην Ελλάδα και διεθνώς τη μόνη ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, μίλησε στο Radio Me και την εκπομπή “Δεύτερος Καφές” ο επίκουρος καθηγητής Δασοπροστασίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλαιολόγος Παλαιολόγου.

«Η λύση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν είναι η καταστολή. Την έχουμε δοκιμάσει ως ανθρωπότητα εδώ και 100 χρόνια. Στην Αμερική κατάφεραν για πάνω από 80 χρόνια να σβήνουν όλες τις φωτιές, όλες ήταν μικρές. Το αποτέλεσμα είναι ότι η τόσο επιτυχημένη καταστολή έκανε το πρόβλημα χειρότερο και τώρα δεν πιάνονται με τίποτα. Η καταστολή μπορεί να λύσει εκείνη την ώρα το πρόβλημα αλλά οδηγεί σε συνθήκες συσσώρευσης της καύσιμης ύλης που στο μέλλον θα κάνουν την επόμενη πυρκαγιά χειρότερη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παλαιολόγου παραδέχτηκε ότι ακούγεται παράξενο και περίεργο να πεις ότι προτείνεις να καίγονται τα δάση λέγοντας συγκεκριμένα: «Τι προτείνουμε; Πρέπει να αφήσουμε τα δάση να καίγονται; Η απάντηση είναι ναι. Αλλά όχι το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και την άνοιξη. Αυτό που χρειάζονται πολλά δασικά οικοσυστήματα είναι περισσότερη φωτιά και όχι λιγότερη. Και αυτό άπτεται στα θέματα της δασικής οικολογίας. Και αν τα πεις αυτά στην κοινωνία θα ακουστούν περίεργα, παράξενα και θα δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα».

Ο καθηγητής πρόσθεσε φυσικά ότι δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο αλλά και ότι δεν υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να κάνεις αυτές τις δράσεις, ωστόσο τόνισε ότι «μπορούν να αναληφθούν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες». Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει ότι θα λάβει η κυβέρνηση είπε ότι αυτά κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση και σύστησε να «μην προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό».

«Είναι καλό να βάλουμε drone για να δούμε έγκαιρα την ανάφλεξη αλλά δεν θα σβήσει αυτό τη φωτιά. Η μόνη λύση που προκρίνεται πλέον ως μία ρεαλιστική λύση για να μειωθεί η ένταση, η συμπεριφορά και η έκταση μιας δασικής πυρκαγιάς είναι μέσω στοχευμένων δράσεων διαχείρισης καύσιμης ύλης μεγάλης κλίμακας. Αν δεν πάρεις πυρσό και αλυσοπρίονα, αν δεν πατήσεις το δάσος, αν δεν αφαιρέσεις τα νεκρά δέντρα και την νεκρή καύσιμη ύλη δεν θα δεις αλλαγή συμπεριφοράς στην πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση του Παλαιολόγου Παλαιολόγου με την Σώτια Πεντεδήμου εδώ: