Ελλάδα

Ξυλόκαστρο: «Παιδιά διαμάντια, υπέροχοι οικογενειάρχες» – Ανείπωτη θλίψη για τους δύο εθελοντές που κάηκαν

 


Αβάσταχτος ο πόνος στην Λυκοποριά Κορινθίας, έπειτα από τον θάνατο δύο εθελοντών, που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε στο Ξυλόκαστρο και συνεχίζει να μαίνεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο.

Δύο στενοί φίλοι και οικογενειάρχες, ο Β.Σ., 40 ετών και ο Δ.Σ., 35 ετών, έδωσαν μια άνιση μάχη με τις φλόγες, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ο 40χρονος, μάλιστα, ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο τελευταίος ετοιμαζόταν να υποδεχτεί στον κόσμο το 3ο παιδί του. Η θλίψη στο χωριό «Λυκοποριά», όπου και έμεναν, είναι ανείπωτη, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για δύο ανθρώπους «διαμάντια».

«Χάσαμε δύο πραγματικά “διαμάντια”. Δύο υπέροχους οικογενειάρχες που προσπάθησαν να βοηθήσουν στον περιορισμό του μετώπου και το πλήρωσαν με την ζωή τους. Είμαι όλοι πολύ λυπημένοι και σε άσχημη κατάσταση. Ήθελαν μόνο να βοηθήσουν, να τρέξουν για τους συνανθρώπους τους και τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ήταν και οι δύο εξαιρετικοί επαγγελματίες, αφού ο ένας διατηρούσε φανοποιείο και ο άλλος είχε μηχανήματα έργου», ανέφερε στο enikos.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Λυκοποριάς, Παπαμετζελόπουλος Γεώργιος.

Τα σενάρια για το πώς οι δύο αδερφικοί φίλοι εγκλωβίστηκαν ποικίλλουν, με τον κ. Παπαμετζελόπουλο να επισημαίνει ότι, «πλησίασαν το μέτωπο για να βοηθήσουν έναν φίλο τους βοσκό και να απομακρύνουν κάτι ζώα. Αγνόησαν τις υποδείξεις των πυροσβεστών, εγκλωβίστηκαν και είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Τσιώτος Βλάσιος, μιλώντας στο enikos.gr ανέφερε σχετικά με τον θάνατο των δύο φίλων ότι, «σε κάθε χωριό υπάρχουν ομάδες εθελοντών που βοηθούν με τις φωτιές. Αυτοί οι δύο φίλοι και καλοί οικογενειάρχες ήταν στην ίδια ομάδα της Λυκοποριάς. Ξέρω ότι πήγαν εκεί με δύο μηχανές και είχαν και 2 συνοδηγούς. Έσπευσαν για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, όταν και εγκλωβίστηκαν. Όμως, όταν τους εντόπισε ένα όχημα της Πυροσβεστικής, οι συνοδηγοί επιβιβάστηκαν, ενώ οι δυο τους αρνήθηκαν και έφυγαν με τα πόδια. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι».

«Πήγαν να σβήσουν τη φωτιά, πήγαν να βοηθήσουν με το μηχανάκι με έναν ακόμα φίλο του. Δε ξέρω ποιους πήγε να βοηθήσει. Μόνο ζώα και δέντρα υπήρχαν εκεί, δεν υπήρχαν σπίτια. Το μόνο που ξέρω από αυτούς τους δύο που γύρισαν με το πυροσβεστικό είναι πως τους είπαν να γυρίσουν και απάντησαν ότι θα μείνουν να σβήσουν τη φωτιά. Αυτό ξέρω μόνο… από τα παιδιά το έμαθα. Είχα έρθει εδώ στο πατρικό μου να δω τι συμβαίνει και το έμαθα από τις κόρες μου. Όταν γύρισε το πυροσβεστικό μου είπαν οι άλλοι, που τους γνωρίζω, ότι ο αδερφός μου και ο φίλος του είχαν πει θα μείνουν…», δήλωσε σχετικά η αδερφή ενός εκ των δύο θυμάτων.

«Η κατάσταση είναι τραγική – Ζημιές σε σπίτια»

Αναφορικά με την κατάσταση της φωτιάς, ο κ. Τσιώτος ανέφερε πως είναι «τραγική», ενώ ακόμα και σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα είναι πολλά και κατευθύνονται προς πολλές περιοχές. Από τα 420χλμ έκτασης που έχει ο δήμος μας, έχουν κατακαεί τα 80. Στάχτες έχουν γίνει πολλά στρέμματα καλλιεργειών, ενώ και σε κάποια σπίτια προκλήθηκαν ζημιές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο κ. Παπαμετζελόπουλος σημείωσε πως, «δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα, αφού συνεχώς δυναμώνουν τα μέτωπα. Καταβάλλουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην αφήσουμε τη φωτιά να μας ξεφύγει και πάει προς και άλλες περιοχές».

Φωτιά Ξυλόκαστρο

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112- Στη «μάχη» 390 πυροσβέστες

Από όταν και ξέσπασε η φωτιά, το πρωί της Κυριακής (29/09), μηνύματα εκκένωσης από το 112 έχουν δεχθεί κάτοικοι δεκάδων περιοχών. Μάλιστα, την τελευταία φορά που ήχησε το 112 αφορούσε την απομάκρυνση κατοίκων τεσσάρων περιοχών (Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα).

 

 

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν περαιτέρω τα εναέρια μέσα που επιχειρούν. Συγκεκριμένα, από αέρος επιχειρούν 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.