Κόσμος

Ώρα μηδέν για την Φλόριντα: Όλο και πιο κοντά στον θάνατο από κύματα καταιγίδας αρκετά υψηλά για να καταπιούν σπίτια

 

Πλημμύρες ύψους 15 μέτρων και άνεμοι ταχύτητας 165 μιλίων την ώρα σαρώνουν την περιοχή

Από Εύη Κουρίδου
Εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Φλόριντα τις τελευταίες ώρες πριν η «καταιγίδα του αιώνα» εν ονόματι Μίλτον τους «καταπιεί».
Ο τυφώνας κατηγορίας 5 έχει καταστρέψει τις ακτές της πολιτείας, με τους παγιδευμένους ντόπιους και παραθεριστές να λένε ότι ίσως είναι πολύ αργά για να φύγουν.
Πρόκειται, επίδης, να καταστρέψει την περιοχή της Τάμπα αργότερα σήμερα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες ύψους 15 μέτρων και οι άνεμοι ταχύτητας 165 μιλίων την ώρα θα καταστρέψουν σχεδόν σίγουρα τεράστιες εκτάσεις γης.
Οι σχολικές περιφέρειες έκλεισαν, όπως και οι επιχειρήσεις ενώ εκδόθηκαν εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης για περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Χιλιάδες αυτοκίνητα που έφευγαν από την Φλόριντα είχαν φράξει τους αυτοκινητόδρομους της πόλης πριν από την καταιγίδα εν μέσω μαζικής εξόδου, αλλά οι δρόμοι εθεάθησαν εντελώς άδειοι σήμερα το πρωί, καθώς δυστοπικά πλάνα από drone αποκάλυψαν πώς πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την πολιτεία είχαν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα.
Ορισμένοι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους για να ξεπεράσουν την καταιγίδα, με τα συντρίμμια που άφησε ο τυφώνας Helene πριν από δύο εβδομάδες να βρίσκονται ακόμα στην άκρη του δρόμου – αλλά αναλυτές και τοπικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκλιπαρούσε χθες το βράδυ τους κατοίκους της Φλόριντα να φύγουν, προειδοποιώντας ότι η καταιγίδα κατηγορίας 5 θα μπορούσε να εξελιχθεί στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την πολιτεία εδώ και έναν αιώνα.
«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, και αυτό δεν είναι υπερβολή», δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη, προτρέποντας όσους έχουν εντολή να φύγουν να «εκκενώσουν τώρα, τώρα, τώρα».
Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικά πλάνα από αεροπλάνο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) έδειξαν πώς οι επιστήμονες αψήφησαν τον τρόμο του Μίλτον, πετώντας μέσα από τον τυφώνα για να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα.
Χείμαρροι βροχής «μαστίγωναν» τα παράθυρα καθώς οι επιστήμονες πετάγονταν μέσα στην καμπίνα, τέτοιες ήταν οι αναταράξεις που αντιμετώπιζαν.