Κόσμος

«Όλοι με καταδίκασαν επειδή έγινα μητέρα στα 66. Σήμερα είμαι 81 και καμαρώνω τη 15χρονη κόρη μου»

 

Η Αντριάνα Ιλιέσκου, καθηγήτρια πανεπιστημίου, έγινε μητέρα στα 66 της χρόνια, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις. Παρά την επιτυχημένη της καριέρα ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, η απόφασή της να αποκτήσει παιδί προκάλεσε θύελλα σχολίων και επικρίσεων. Πολλοί θεώρησαν ανεύθυνη την επιλογή της να γίνει μητέρα σε αυτή την ηλικία. Το θέμα έγινε αντικείμενο συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, με αρκετούς να την επικρίνουν.

Romanian Adriana Iliescu gave birth in January 2005 at the age of 66 after IVF treatment

Στα 65 της χρόνια, η Iliescu έμεινε έγκυος, γεγονός που της προκάλεσε μεγάλη χαρά αλλά και αμφιβολίες. Οι γιατροί την προειδοποίησαν για τους κινδύνους, ενώ φίλοι και συγγενείς την παρότρυναν να διακόψει την κύηση. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη επέλεξε να συνεχίσει, θεωρώντας την εγκυμοσύνη προσωπική της νίκη. Τελικά, γέννησε ένα υγιές κοριτσάκι, διαψεύδοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Μετά τη γέννηση της κόρης της, η Iliescu ανέλαβε τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας στα 66 της χρόνια. Παράλληλα με τη φροντίδα του παιδιού της, συνέχισε να εργάζεται, θυσιάζοντας τις προσωπικές της ανάγκες για να αναθρέψει την κόρη της. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί τόσο τις καθημερινές απαιτήσεις όσο και την κριτική από το κοινωνικό της περιβάλλον.

Καθώς το παιδί μεγάλωνε, συνειδητοποίησε ότι η μητέρα της διέφερε από τις άλλες μητέρες λόγω της ηλικίας της. Τα σχόλια των συμμαθητών της για τη «γιαγιά» της έγιναν μέρος της καθημερινότητάς τους. Ωστόσο, η κόρη της αντιμετώπισε την κατάσταση με ωριμότητα, ενισχύοντας την εικόνα της Iliescu ως δυναμικής και γεμάτης ενέργεια μητέρας.

Watchful: Adriana gazes lovingly as Eliza is looked after in the special care baby unit shortly after her birth

Η Σχέση τους Σήμερα

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η Iliescu, στα 81 της, παραμένει αφοσιωμένη στην κόρη της. Είναι αχώριστες, με την Iliescu να έχει ένα όνειρο: να δει την κόρη της να δημιουργεί τη δική της οικογένεια. Παρά τις προκλήσεις, εκφράζει περηφάνια για την κοινή τους πορεία και τη δύναμη με την οποία αντιμετώπισαν τα εμπόδια.