Ελλάδα

Πρώην πολιτικός σε απάτη «καρουζέλ» 35 εκατ. ευρώ – Έρευνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα

Πόρισμα 350 σελίδων παραδόθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών

Ένα εκτενές πόρισμα 350 σελίδων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος παραδόθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σχετικά με μια υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ» στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, το οποίο έχει διαδρομή και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμπλεκόμενοι προκάλεσαν ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 35 εκατ. ευρώ, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος εικονικών συναλλαγών.

Η δράση του επιχειρηματία και το πόρισμα της Αρχής

Ο επιχειρηματίας, που είχε εμπλακεί σε προηγούμενη πολύκροτη ποινική υπόθεση, σε συνεργασία με στενό συγγενή του, διηύθυνε ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και αλλού. Μέσω αυτών των εταιρειών πραγματοποιούσε εικονικές συναλλαγές, που του επέτρεπαν είτε να εισπράξει ΦΠΑ που δεν δικαιούτο είτε να αποφύγει την καταβολή του φόρου.

Αυτή η απάτη, γνωστή ως «καρουζέλ», λειτουργεί με τη μέθοδο του «εξαφανισμένου εμπόρου», προκαλώντας σοβαρές οικονομικές απώλειες τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στα ευρωπαϊκά ταμεία. Η συνολική ζημιά εκτιμάται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Οι ελληνικές αρχές και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων έχουν ήδη ενημερωθεί.

Εκτός από τον επιχειρηματία, στην υπόθεση εμπλέκεται και άτομο που υπήρξε μέλος Διοίκησης τράπεζας και έχει επίσης περάσει από την κεντρική πολιτική σκηνή. Παρά τις σοβαρές κατηγορίες, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεν έχει ακόμη δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία, καθώς εκκρεμούν και άλλες ποινικές υποθέσεις εις βάρος του. Η τελική απόφαση για τις περαιτέρω ενέργειες θα ληφθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το πόρισμα αποκαλύπτει ότι ο επιχειρηματίας είχε λάβει δάνεια από την τράπεζα, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, και σε αντάλλαγμα φέρεται να βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του.

Στο σκάνδαλο εμπλέκεται ακόμη ένας εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αξιωματικός φέρεται να παρείχε βοήθεια στον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας το γνήσιο της υπογραφής του σε πολλές περιπτώσεις, διευκολύνοντας συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το εύρημα έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για περαιτέρω διερεύνηση της συμμετοχής του αξιωματικού στην υπόθεση.