Ελλάδα

Νέος δυνατός σεισμός στην Εύβοια – Ξανά στην Ιστιαία

Εύβοια: Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Ιστιαία το απόγευμα του Σαββάτου – Έγινε αισθητός στην Αττική

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ

Σεισμός που έγινε αισθητός στην Αττική σημειώθηκε λίγο πριν τις 20:00. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Η τοποθεσία του είναι 2 χλμ ανατολικά των Βασιλικών της Ιστιαίας και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χλμ.

Οι πρωινές δονήσεις στην περιοχή

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:23 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Εύβοια με τον σεισμό να γίνεται αισθητός και στην Αττική.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 2 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας και το εστιακό βάθμος υπολογίστηκε στα 18,7 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Το Ευρωμεσωγεϊακό Ινστιτούτο υπολόγισε τη δόνηση στα 4,6 Ρίχτερ στα 23 χιλιόμετρα νότια της Σκιάθου.

Λέκκας για τον πρωινό σεισμό στη βόρεια Εύβοια: «Δημιούργησε την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος, τον παρακολουθούμε»
Για τον σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην βόρεια Εύβοια, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «δεν περνάει απαρατήρητος».

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 5:23 το πρωί στην περιοχή Βασιλικά τη Ιστιαίας στη βόρεια Εύβοια, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αλλά οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. «Δεν μας περνάει απαρατήρητος, τον παρακολουθούμε γιατί η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς και είναι μία ευαίσθητη περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είχαν προηγηθεί αρκετές μικρότερες σεισμικές δονήσεις, ένα σμήνος σεισμών, με κορυφαία δόνηση αυτή που εκδηλώθηκε των 4,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν έντονος, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές, μόνο κάποιες πολύ μικρές ρωγμές. Έγινε επικοινωνία με τους Δημάρχους Λίμνης και Αιδηψού, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο σεισμός δημιούργησε την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος, 5 ή 6 βαθμούς, αλλά αυτό συνέβη γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν εκείνη την ώρα και τον αντιλαμβάνονται πιο δυνατά», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

«Κάνουμε τα πάντα για την πρόληψη», τόνισε παράλληλα, καταλήγοντας πως θα γίνει μεγάλη άσκηση στην Κρήτη στις 22,23 και 24 του μήνα, με στόχο «να προετοιμαζόμαστε για να είμαστε ασφαλής, αφού ο σεισμός δεν προβλέπεται».