Uncategorized

Σεισμός στην Κρήτη – Κοντά στο Ηράκλειο το επίκεντρο

Σεισμός 3,6 ρίχτερ έγινε στην Κρήτη με το επίκεντρο να βρίσκεται νότια του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός έντασης 3,6 ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 6 χιλιόμετρα και το επίκεντρο προσδιορίστηκε 27 χιλιόμετρα νότια του Τσούτσουρου Ηρακλείου Κρήτης.

Νωρίτερα είχε γίνει άλλος σεισμός 3,3 ρίχτερ 50 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά του Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι και οι δυο σεισμοί έγιναν στην θάλασσα.

Όταν τα πάντα γύρω σου «χορεύουν» – Η προσομοίωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε σεισμό 7,6 και 6,9 Ρίχτερ
Προσομοιώσεις των σεισμών της Ταϊβάν (7,6 Ρίχτερ) και της Ιαπωνίας (6,9 Ρίχτερ) πραγματοποιούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Πώς είναι αλήθεια να βιώνει κανείς την αίσθηση ενός σεισμού 7,6 ή 6,9 Ρίχτερ; Αυτό έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού πραγματοποιούνται προσομοιώσεις μεγάλων σεισμών.

Στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24, οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προσομοίωση του σεισμού 7,6 Ρίχτερ στην Ταϊβάν το 1999 με το επίκεντρο να είναι σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλο εστιακό βάθος, αλλά και την προσομοίωση του σεισμού 6,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία το 1995 με το επίκεντρο να βρίσκεται πολύ κοντά, αλλά και με μικρό εστιακό βάθος.

Όπως είπε η Ευσεβία Βεργάκη, υπάλληλος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου διεξάγονται οι προσομοιώσεις: «Με αυτό τον βιωματικό τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσουμε τον σεισμό».

Η άσκηση «Μίνωας»

Στο μεταξύ, για την άσκηση «Μίνωας» που πραγματοποιείται το τελευταίο διήμερο στην Κρήτη και περιλαμβάνει συνολικά 75 επεισόδια, που συνθέτουν το τελικό σενάριο των δύο μεγάλων σεισμών σε Χανιά και Ηράκλειο, μίλησε στην εκπομπή ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

«Η άσκηση Μίνωας είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ στον ελληνικό χώρο για σεισμό. Σε αυτήν λαμβάνει μέρος ολόκληρη η Κρήτη, με πάνω από 120 χιλιάδες άτομα σε σχολεία, νοσοκομεία, λιμενικούς σταθμούς, δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία… Είναι ένα κλιμακούμενο σενάριο με δύο σεισμούς 6,4 στα Χανιά και 7,2 στο Ηράκλειο. Συνολικά 75 επεισόδια σε ολόκληρη την Κρήτη συνθέτουν το τελικό σενάριο», τόνισε αρχικά ο Ευθύμιος Λέκκας και συνέχισε: «Θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τις δύο ημέρες των ασκήσεων. Θα έχουμε ένα καλό απόθεμα εμπειριών, που θα χρησιμεύουν πολύ στον σχεδιασμό. Στόχος μου δεν είναι να πω ότι ήταν μια επιτυχημένη άσκηση, αλλά να φτιάξουμε έναν κατάλογο απαιτήσεων, ώστε η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας να γίνει ακόμη καλύτερη. Αυτή η άσκηση δοκιμάζει τις αντοχές μας σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό να βελτιώσουμε τη διαδικασία, διαπιστώνοντας αδυναμίες και πλεονεκτήματα».