Πάνω από Αράχωβα, Καλάβρυτα: Το ελληνικό χωριό-έκπληξη που είναι ήδη το best seller των Χριστουγέννων του 2024
Δεν το αποκαλούν τυχαία «Τολέδο της Ελλάδας»
Δεν ανήκει στους δημοφιλέστερους προορισμούς, όπως η Αράχωβα ή τα Καλάβρυτα, αλλά δεν έπαψε ποτέ να έχει ένθερμους θαυμαστές. Ο λόγος για την Καρύταινα, η οποία θα γεμίσει επισκέπτες τα Χριστούγεννα του 2024! Οι προκρατήσεις έχουν φτάσει στο 100%.
Αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας, ενώ είναι χτισμένος σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο, στον χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία Βρένθη.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων και απέχει 54 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, 34 λιγότερα από τη Μεγαλόπολη, δηλαδή σε περίπτωση μη εύρεσης καταλύματος, οι κοντινές επιλογές είναι αρκετές.
Ο διατηρητέος οικισμός προκαλεί θαυμασμό με τα πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια, μερικά εκ των οποίων από τον 19ο αιώνα, τα πλακόστρωτα σοκάκια, καθώς και τις πολλές παλιές βυζαντινές εκκλησίες.
Πέραν της γραφικότητας, το μέρος αποκαλείται «Τολέδο της Ελλάδας» για το κάστρο, το οποίο βρίσκεται στα νότια της Καρύταινας, χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, ενώ υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.
Επίσης, κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα, στον δρόμο για τη Μεγαλόπολη, δεσπόζει ένα φραγκικό γεφύρι με 6 τόξα και μήκος 50 μέτρα, πλάι στο μικρό εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου.
Η Καρύταινα περιβάλλεται από τον Αλφειό, ενώ κοντά στο χωριό περνάει και ο Λούσιος. Αμφότεροι οι ποταμοί είναι ιδανικοί για πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως rafting. Γενικώς, η περιοχή προσφέρεται για λάτρεις των σπορ.
Αναφορικά με τα αξιοθέατα, πέραν του κάστρου και του γεφυριού του Αλφειού, μεταξύ άλλων, υπάρχει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι Κρήνες και το γεφύρι του Ατσιχόλου.
Η παρθένα φύση, η πυκνή βλάστηση, καθώς και οι βραχοτσομπανάκοι (είδους πουλιών μικρού μεγέθους, το κελάηδημα των οποίων ακούγεται παντού), αποτελούν σήμα κατατεθέν για τους επισκέπτες τα Χριστούγεννα και όχι μόνο.
Παράλληλα, στην περιοχή σώζονται τρεις υδρόμυλοι, όταν κατά το παρελθόν λειτουργούσαν 14 (και μια νεροτριβή), ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η θέα από το κάστρο προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι καταπληκτική.
Προφανώς, στην Καρύταινα υπάρχουν αρκετοί ξενώνες και ξενοδοχεία, όπως επίσης μπόλικες επιλογές για φαγητό στις ταβέρνες και τα εστιατόρια που γεμίζουν τα Χριστούγεννα.
Τι μπορεί να γευθεί κανείς στην περιοχή; Αρνί γιουβέτσι, κοκορέτσι, τηγανιτούς μεζέδες, σπληνάντερο, λαγωτό με χοιρινό ή λαγό. Επιπροσθέτως αξίζει τον κόπο η προμήθεια τοπικών ζυμαρικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, μελιού κ.ά. Εκτός… στομαχιού, τα υφαντά και γενικώς τα είδη παραδοσιακής τέχνης δεν περνούν απαρατήρητα.
Από ιστορικής πλευράς, ενδεικτικά, την 25η Μαρτίου 1821, επαναστάτες από Ζυγοβίστι, Στεμνίτσα και Δημητσάνα, κατέβηκαν για να συλλάβουν τους Τούρκους, αλλά αυτοί κλείστηκαν στο παλαιό οχυρό της πόλης όπου πολιορκήθηκαν.
Το 1826 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης χρησιμοποίησε το κάστρο της ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα.
Έπειτα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το χωριό υπήρξε πρωτεύουσα του δήμου Γόρτυνος, ο οποίος λειτούργησε αρχικά κατά το διάστημα 1835-1912.
Το 1912 ο δήμος καταργήθηκε, το 1999 επανασυστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας, ώσπου το 2011 καταργήθηκε ξανά και η Καρύταινα αποτέλεσε μέρος του δήμου Μεγαλόπολης.
Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή, όπου οι επισκέπτες ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια ιδίως.
Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, με τις προκρατήσεις στο 100%, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να κλείσει κανείς για τα Χριστούγεννα του 2024.
Πηγή: menshouse.gr