Σεργιανόπουλος: Πώς η περιουσία του ηθοποιού κατέληξε στον Δαρδανελιώτη
Ερευνάται προφορική διαθήκη με την οποία μεταβιβάστηκε στην Chain of Hope το διαμέρισμα του ηθοποιού και ποσοστό των πνευματικών του δικαιωμάτων
Νέα στοιχεία για την υπόθεση του ιδρυτή και διαχειριστή της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας, Μιχάλη Δαρδανελιώτη, ο οποίος ελέγχεται από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος για απάτη που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.
Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πειραιά, στην οποία απεστάλη το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, το οποίο δημοσίευσε το «ΘΕΜΑ» την Κυριακή 25 Αυγούστου, τέθηκαν όλες οι ενέργειες και επαφές του Δαρδανελιώτη για τη μεταφορά της περιουσίας θανόντων στα ταμεία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ίδρυσε με σκοπό τη βοήθεια και ενίσχυση ατόμων με νεοπλασματικές ασθένειες. Ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης, ιδρυτής και διαχειριστής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας
Μετά τη χρήση πλαστής διαθήκης στην υπόθεση της περιουσίας της θανούσας Ρ.Τ., η έρευνα των εισαγγελικών αρχών επικεντρώνεται και σε μια άλλη παρόμοια διαθήκη, αυτή του Λεωνίδα Λαγουδάκη, ετεροθαλούς αδελφού του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, δολοφονήθηκε άγρια το πρωί της 4ης Ιουνίου του 2008 από έναν Γεωργιανό με 21 μαχαιριές μέσα στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι, επί της οδού Μετεώρων, έγκλημα που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Μέρος της περιουσίας του Νίκου Σεργιανόπουλου πέρασε μετά τον θάνατό του στην κατοχή του αδελφού του Λεωνίδα Λαγουδάκη, ο οποίος υπήρξε γνωστό φωτομοντέλο της δεκαετίας του ’70. Μετά τον θάνατο του Λεωνίδα Λαγουδάκη στις 10 Νοεμβρίου του 2016, το σύνολο της περιουσίας του πέρασε στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Δαρδανελιώτη μέσω δημόσιας διαθήκης που συντάχθηκε ενώπιον της συμβολαιογράφου Ε.Σ., η οποία σημειώνεται ότι συνέταξε και τη διαθήκη της 92χρονης Ρ.Τ., που κρίθηκε πλαστή από τη Δικαιοσύνη. Στην Chain of Hope κατέληξε και ο πύργος στην Καστέλα (πάνω), που ανήκε στον ετεροθαλή αδελφό του Νίκου Σεργιανόπουλου
Προφορική διαθήκη
Ο Λεωνίδας Λαγουδάκης εκείνη την περίοδο νοσούσε σοβαρά από καρκίνο του λάρυγγα, υποβαλλόταν διαρκώς σε ακτινοβολίες και ακτινοθεραπείες και τελικά απεβίωσε από σηπτική καταπληξία και πολυοργανική ανεπάρκεια. Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 2016 και το αξιοπερίεργο είναι ότι την τελευταία βούλησή του τη δήλωσε προφορικώς στις 26 Σεπτεμβρίου, περίπου 45 ημέρες πριν τον θάνατό του, όχι όμως στο γραφείο της συμβολαιογράφου, αλλά σε ένα διαμέρισμα που ανήκει στον Θ.Ζ., στην οδό Ξενοκράτους στην Αθήνα, άτομο που αναφέρεται ως μάρτυρας στη διαθήκη.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δημόσιας διαθήκης που υπογράφει η συμβολαιογράφος Ε.Σ., ο Λαγουδάκης δήλωσε ότι επιθυμεί να συνταχθεί ενώπιόν της δημόσια διαθήκη και ότι δεν στερείται καμιάς εκ των αισθήσεών του.
«Ετσι, αφού τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες προκαταρκτικές διατυπώσεις, κάλεσα τον διαθέτη να δηλώσει την τελευταία του βούληση και αυτός δήλωσε ενώπιόν μας προφορικά τα εξής: Ονομάζω κληρονόμο μου την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Αλυσίδα Ελπίδας Ατόμων Με Νεοπλασματικές Ασθένειες” και διακριτικό τίτλο “Chain Of Hope” με έδρα τη Νίκαια Αττικής, προς την οποία επιθυμώ να περιέλθει όλη η κινητή (μετρητά, καταθέσεις) και ακίνητη περιουσία μου που θα βρεθεί στον θάνατό μου».
Ετσι απλά, χωρίς να περιλαμβάνονται άλλες λεπτομέρειες για τα περιουσιακά του στοιχεία, ο Λαγουδάκης φαίνεται να μεταβιβάζει όλη του την περιουσία στη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΜΚΕ) του Δαρδανελιώτη, μεταξύ της οποίας περιλαμβάνεται και ένας πύργος στην Καστέλα, που, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, πουλήθηκε από την Αλυσίδα Ελπίδας σε επιχειρηματία από την Εκάλη αντί 625.000 ευρώ.
Πρόκειται για διατηρητέο ακίνητο που είχε βγει στην αγορά το 2020 από την Chain Of Hope αντί 1,1 εκατ. ευρώ. Εδώ προκύπτει και ένα πολύ σοβαρό ερώτημα το οποίο, αν και τέθηκε στον Δαρδανελιώτη, εκείνος απέφυγε να απαντήσει: Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;
Διατέθηκαν για τους κοινωφελείς σκοπούς της Αλυσίδας Ελπίδας, που εμφανίζεται στο συμβόλαιο ως πωλητής του εν λόγω ακινήτου, ή αλλού; Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαθήκη του ο Λαγουδάκης δεν όρισε κανέναν άλλον κληρονόμο πλην της ΜΚΕ του Δαρδανελιώτη. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή της, ο Δαρδανελιώτης, ως διαχειριστής της ΜΚΕ Αλυσίδα Ελπίδας, παραχώρησε με πληρεξούσιο ποσοστά ακινήτων στη Δράμα, τον γενέθλιο τόπο του Νίκου Σεργιανόπουλου, σε μακρινούς συγγενείς του Λεωνίδα Λαγουδάκη, οι οποίοι όμως αρχικά αγνοούσαν την ύπαρξη της διαθήκης.
Κάποιοι από τους συγγενείς μάλιστα προχώρησαν στη δήλωση φόρου κληρονομιάς των ακινήτων, διότι θεωρούσαν ότι ήταν κληρονόμοι εξ αδιαθέτου και τα ακίνητα αυτά τους ανήκουν. Με πληρεξούσιο υποσχέθηκε να παραχωρήσει ποσοστό εξ αδιαιρέτου των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Σεργιανόπουλου πάσης φύσεως, το οποίο ποσοστό επίσης κληρονομεί η ΜΚΕ του Δαρδανελιώτη ως εκ διαθήκης κληρονόμος του Λεωνίδα Λαγουδάκη.
Κληρονόμος του Λεωνίδα Λαγουδάκη, δήλωσε ότι δεν γνώρισε ποτέ προσωπικά τον μακρινό συγγενή του και είπε χαρακτηριστικά: «Οταν μας ειδοποίησαν ότι άνοιξε η διαθήκη, πήγαμε σε δύο γραφολόγους, οι οποίοι μας είπαν ότι η υπογραφή του θείου μου ταιριάζει με εκείνη της διαθήκης, οπότε δεν ασχοληθήκαμε περαιτέρω».
Το διαμέρισμα Σεργιανόπουλου
Ενα από αυτά τα ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας του Δαρδανελιώτη είναι και το διαμέρισμα στο Παγκράτι όπου ο Νίκος Σεργιανόπουλος βρέθηκε νεκρός το καλοκαίρι του 2008. Σημειώνεται ότι στο διαμέρισμα αυτό έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης ύψους 150.000 ευρώ μετά από σχετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών στις 2 Αυγούστου του 2021. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Γ.Μ., ο οποίος είχε χορηγήσει δάνειο στην εταιρεία Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας του Δαρδανελιώτη.
Μάλιστα, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο δανειστής της εταιρείας του Δαρδανελιώτη επικαλείται επείγουσα περίπτωση προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαίτησή του, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η περιουσιακή κατάσταση της ως άνω ΜΚΕ είναι επισφαλής. Το διαμέρισμά του Νίκου Σεργιανόπουλου στο Παγκράτι, που κατέληξε μέσω προφορικής διαθήκης στην Chain of Hope.
Καταθέσεις χιλιάδων ευρώ
Σύμφωνα με φίλο του Λεωνίδα Λαγουδάκη, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, η προσωπική του περιουσία ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ισχυρίζεται δε ότι την ημερομηνία που συντάχθηκε η διαθήκη στο διαμέρισμα επί της Ξενοκράτους, παρουσία τριών μαρτύρων, ο Λαγουδάκης ήταν σε αφωνία και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Ο φίλος του Λαγουδάκη είπε ότι τα ονόματα των μαρτύρων που αναφέρονται στη διαθήκη τού είναι άγνωστα. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο Λεωνίδας Λαγουδάκης είχε πολύ περισσότερα χρήματα και ακίνητα στην ιδιοκτησία του, και συγκεκριμένα ισχυρίζεται πως ο ετεροθαλής αδελφός του Νίκου Σεργιανόπουλου είχε τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ακίνητα στην Ομόνοια: «Ο Λεωνίδας είχε δύο βιβλιάρια καταθέσεων, το ένα είχε 400.000 δολάρια και το άλλο 275.000 ευρώ.
Αυτά τα βιβλιάρια αφού αρρώστησε μου ζήτησε να τα έχω στην κατοχή μου για να πληρώνω τα έξοδά του. Απορώ πού πήγαν αυτά τα λεφτά, όπως και άλλα ακίνητα που μου είχε πει πως έχει». Καταλήγει λέγοντας πως είναι διατεθειμένος να καταθέσει στον εισαγγελέα όλα όσα γνωρίζει για τον Λαγουδάκη, εφόσον τον καλέσουν. Η διαθήκη του αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου με την οποία αφήνει όλη την περιουσία του στην Chain Of Hope
Υπενθυμίζεται ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι της αποβιώσασας Ρ.Τ. κινήθηκαν δικαστικά κατά του ιδρυτή και διαχειριστή της Αλυσίδας Ελπίδας, ισχυριζόμενοι ότι η δημόσια διαθήκη που είχε παρουσιάσει ήταν πλαστή, όπως έκρινε στις 15 Ιανουαρίου του 2024 και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αμφισβητούμενες χειρόγραφες υπογραφές επί της διαθήκης δεν έχουν χαραχθεί από τη θανούσα, αλλά από κάποιο τρίτο άτομο που επιχείρησε να απομιμηθεί τις γνήσιες υπογραφές της. Στη ΜΚΕ του Μιχάλη Δαρδανελιώτη πέρασε η ακίνητη και πνευματική περιουσία του Νίκου Σεργιανόπουλου, μέρος της οποίας με πληρεξούσιο παραχώρησε σε μακρινούς συγγενείς του ηθοποιού
Η συμβολαιογράφος
Η συνταξιούχος σήμερα συμβολαιογράφος Ε.Σ. έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από το 1990 έως και το 2021, καθώς και με καταδικαστικές εις βάρος της αποφάσεις. Τα αδικήματα αφορούν ηθική αυτουργία και συνέργεια στη χρήση πλαστών εγγράφων και ψευδών βεβαιώσεων, καθώς και απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση με σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους.
Το απόσπασμα για την παραχώρηση του διαμερίσματος στο Παγκράτι
Συγκεκριμένα, το 2012, σύμφωνα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η τέως συμβολαιογράφος καταδικάστηκε για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε κακουργηματική πλαστογραφία συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου. Συνεπεία της απόφασης αυτής ήταν η εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο ιδιοκτησίας της. Σε άλλη περίπτωση, το 2021, της επιβλήθηκε από το Ανακριτικό Τμήμα του Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο περιοριστικός όρος της καταβολής εγγυοδοσίας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.