Ελλάδα

Τέλος τα Airbnb – Ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα – Τρέχουν όλοι οι ιδιόκτητες

Airbnb: Τέλος χρόνου για τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ΑΜΑ

Αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα για το Airbnb μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Περιθώριο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2024 έχουν όσοι ενδιαφέρονται να εκδώσουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb) που βρίσκονται στα πρώτα τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 «παγώνουν» οι νέες άδειες για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, όπου παρατηρείται οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

Σύμφωνα άλλωστε και με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα απαγορευτεί τουλάχιστον για ένα χρόνο η ένταξη νέων ακινήτων τύπου Airbnb στις πλατφόρμες.

Πρώτιστος στόχος του μέτρου είναι να μη συνεχιστεί η «αιμορραγία» διαμερισμάτων προς τη βραχυχρόνια μίσθωση, σε περιοχές που διαθέτουν μεγάλο απόθεμα ακινήτων και έχει παρατηρηθεί μεγάλη στροφή προς τη συγκεκριμένη επιχειρηματικά δραστηριότητα.

100 μέρες για… Airbnb
Δίνοντας περιθώριο μέχρι τέλη του 2024 παρέχεται η δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ανακαινίσεων των ακινήτων τους, να τις ολοκληρώσουν χωρίς να υποστούν οικονομική ζημία, εφόσον πρόθεσή τους ήταν να δραστηριοποιηθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ποιες περιοχές όμως αφορά η σχετική απαγόρευση;

Το μέτρο αφορά περιοχές κυρίως του Κέντρου και πλησίον του Κέντρου της Αθήνας με υπερκορεσμό σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Αφορά, δηλαδή, περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο και κυρίως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Συντάγματος, Πλατεία Ομονοίας, Εξάρχεια, Χαυτεία, Ηρώδου Αττικού, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Λεωφόρος Αλεξάνδρας κ.λπ.).

photo 2024 09 09 16 06 00

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο κέντρο της Αθήνας τους καλοκαιρινούς μήνες υπολογίζεται ότι λειτούργησαν πάνω από 12.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το τέλος ανθεκτικότητας
Την ίδια στιγμή, με στόχο την αποσυμπίεση της Αθήνας από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την αύξηση του τέλους διαμονής που θα πρέπει να παρακρατούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από τους διαμένοντες στα ακίνητά τους.

Ειδικότερα, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

Για την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου το τέλος αυξάνεται από τα 0,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής που ισχύει σήμερα, στα 2 ευρώ ανά μέρα και
Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου από τα 1,5 ευρώ τη μέρα αυξάνεται στα 8 ευρώ για κάθε ημέρα διαμονής.
Επίσης, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Eτοιμάζεται μία νέα νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει τις ελάχιστες λειτουργικές προδιαγραφές και τις συνθήκες ασφάλειας που θα πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Από την πλευρά του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προτείνει στην κυβέρνηση τις εξής λειτουργικές προδιαγραφές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

• Το ακίνητο εκμισθώνεται ολόκληρο.

• Επιτρέπεται η εκμίσθωση δωματίου μόνο στην κύρια κατοικία του εκμισθωτή, όπου ο ίδιος είναι παρών.

• Εμβαδόν ακινήτου τουλάχιστον 12 τ.μ. για το δωμάτιο και 25 τ.μ. για το διαμέρισμα ή την κατοικία.

• Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό, και κλιματισμό ή θέρμανση.

• Απαγόρευση υπόγειων και ημιυπόγειων χώρων.

• Ανώτατος αριθμός δωματίων: 8 ανά ακίνητο, με ανώτατο αριθμό ατόμων ανάλογα με τους διαθέσιμους χώρους ύπνου (2 κλίνες ανά υπνοδωμάτιο).

• Πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας από μηχανικό.

• Ασφάλιση αστικής ευθύνης.

• Για τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, η πιστοποίηση ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση θα είναι απαραίτητη.