Media

Αγγειοοίδημα είναι η διάγνωση αλλεργιολόγου για τα πρησμένα χείλη της Χριστίνας Μπόμπα – Τι είναι το αγγειοοίδημα

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει χθεσινή ανάρτηση της influencer Χριστίνας Μπόμπα, από τη Βολιβία, σχετικά με πρόβλημα υγείας που εμφάνισε και για το οποίο ζητά ιατρική συμβουλή.

Τα έντονα πρησμένα χείλη στο πρόσωπό της, όπως αποτυπώνονται σε σχετικό video, πυροδότησαν προβληματισμό και ερωτήματα, τα οποία μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς φίλους της στον λογαριασμό της στο Instagram. «Ε, ξύπνησα κάπως έτσι. Θες το υψόμετρο; Θες ο ήλιος; Τα χείλη μου έχουν γίνει τριπλάσια. Καμία ιδέα; Κανένας γιατρός εκεί έξω;» γράφει στην ανάρτησή της.

Η διάγνωση τίθεται άμεσα από έμπειρους ειδικούς: «Αγγειοοίδημα. Αυτή είναι η πάθηση που φαίνεται να έχει εκδηλώσει η κυρία Μπόμπα» λέει μιλώντας στο protοthema.gr ο αλλεργιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, κ. Νικόλαος Μήκος.

Όπως εξηγεί, «πρόκειται για ένα πρήξιμο, ένα οίδημα, στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος σε μαλακά σημεία και ιστούς του σώματος. Ουσιαστικά πρόκειται για υγρά του αίματος που διαχέονται από το εσωτερικό των αγγείων στους ιστούς γύρω από τα αγγεία. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο, τα χείλη και τα βλέφαρα είναι τα κατεξοχήν σημεία που εκδηλώνεται το αγγειοοίδημα. Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται και να συνυπάρχει με κνίδωση, με φαγούρα».

Τι το προκαλεί, είναι η αυτονόητη ερώτηση προς τον ειδικό. Το υψόμετρο ή ο ήλιος, που διερωτάται η κυρία Μπόμπα, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αγγειοοίδημα;

«Βασικοί υπαίτιοι για το απλό αγγειοοίδημα είναι τροφές ή φάρμακα. Για παράδειγμα, στις γυναίκες το βλέπουμε όταν λαμβάνουν φάρμακα παυσίπονα, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, για τους πόνους της εμμήνου ρύσεως. Σε άλλες περιπτώσεις αναφέρεται αγγειοοίδημα στα χείλη μετά τη λήψη τροφίμων που πυροδοτούν αλλεργία και οδηγούν στο οίδημα» λέει ο κ. Μήκος. Στην περίπτωση δε, της κυρίας Μπόμπα ο ειδικός σημειώνει πως: «Μετά την εύλογη ερώτηση αν πήρε κάποιο φάρμακο ή τι έφαγε το προηγούμενο 24ωρο, θα ρωτούσα και άλλα την ασθενή για να έχω πλήρη εικόνα για το τι συνέβη αλλά και για να συνεκτιμήσω την κατάσταση. Έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν; Με τι συχνότητα; Σε ποια άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος; Μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος με δερματικές δοκιμασίες ή εργαστηριακές εξετάσεις» εξηγεί ο αλλεργιολόγος.

Πάντως, εκδηλώνεται αιφνίδια τρομάζοντας ευλόγως το άτομο την πρώτη φορά τουλάχιστον που βρίσκεται αντιμέτωπο με το αγγειοίδημα.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία «εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε το αγγειοοίδημα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα κορτικοστεροειδή και τα αντιισταμινικά αρκούν για τη θεραπεία, σε άλλες πάλι πιο σοβαρές καταστάσεις π.χ. στην αναφυλαξία είναι απαραίτητη η χρήση της αδρεναλίνης. Σε κάθε περίπτωση την οριστική διάγνωση του αγγειοοιδήματος, την αναζήτηση του αιτίου, τη θεραπεία με φάρμακα και τις κατάλληλες οδηγίες θα τις δώσει ο αλλεργιολόγος» λέει ο κ. Μήκος.