Ελλάδα

Επιστροφή στα θρανία: Μετράει αντίστροφα ο χρόνος – Πότε ανοίγουν

 


Τα σχολεία θα ανοίξουν την 11η Σεπτεμβρίου με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία με τρεις μεγάλες αλλαγές που θα αφορούν τις απουσίες – Ποιες είναι αυτές;

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου -δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα- με τους μαθητές να δίνουν το παρών στην καθιερωμένη τελέτη του αγιασμού.

Πότε και τι ώρα θα γίνει ο αγιασμός;

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται πάντα με τον αγιασμό που τελείται ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου -δηλαδή της πρώτης ημέρας που επιστρέφουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες- σε ώρα που καθορίζεται από τις σχολικές μονάδες και, στη συνέχεια, ενημερώνονται οι γονείς και οι μαθητές για την έγκαιρη προσέλευσή τους.

Ο αγιασμός τελείται στο προαύλιο του σχολείου σε χρονικό διάστημα από τις 8:15 το αργότερο έως τις 10. Μετά τον αγιασμό, οι μαθητές πηγαίνουν στις νέες τους τάξεις και εκεί παραλαμβάνουν τα νέα σχολικά τους βιβλία καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που θα εφαρμοστεί τη φετινή χρονιά και μετά αποχωρούν.

Τα μαθήματα τυπικά θα ξεκινήσουν την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις μεγάλες αλλαγές με τις απουσίες

Τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο με τρεις μεγάλες αλλαγές που αφορούν τις απουσίες.

Η πρώτη αλλαγή είναι η ψηφιακή καταγραφή των απουσιών μέσω της πλατφόρμας e-Parents για άμεση ενημέρωση των γονέων για την εικόνα φοίτησης του μαθητή και για το σύνολο των απουσιών σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, οι γονείς θα ενημερώνονται σε realtime για την παρουσία ή όχι των παιδιών τους στα μαθήματα. Παράλληλα, από τη νέα σχολική χρονιά ψηφιοποιείται το απουσιολόγιο.

Δεύτερη αλλαγή είναι η επαναφορά της διάκρισης των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Ο συνολικός αριθμός των απουσιών που μπορεί να κάνει ο μαθητής είναι 114. Με βάση αυτό το όριο απουσιών, χωρίς δικαιολόγηση είναι οι 50, ενώ από τις 50+1 απαιτείται δικαιολόγηση.

Πρέπει  να σημειωθεί ότι πλέον στις απουσίες θα προσμετράται και η καθυστερημένη προσέλευση στις τάξεις. Όπως διευκρινίζει επ αυτού του Υπουργείου (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25). Παράλληλα, η δικαιολόγηση απουσιών για δύο συνεχόμενες ημέρες γίνεται από τους γονείς, ενώ στις περιπτώσεις απουσίας περισσότερων από δύο συνεχόμενων ημερών απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η τρίτη αλλαγή (και τελευταία) αφορά τους καθηγητές καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2024 απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως οι σοβαροί ιατρικοί λόγοι.